2022-03-28 12:27:59• hírek • Bede Emőke / Agerpres

Ismét égettek Szatmárnémetiben: messziről is látható, vastag füstoszlop emelkedett magasba a töltésről

Hétfő délelőtt arról értesítették a Szamos Katasztrófavédelmi Felügyelőséget, hogy Szatmárnémetiben, a vashíd mellett ég a töltésen a száraz növényzet.

A helyszínre egy tűzoltókocsi és négy tűzoltó sietett ki, hogy megfékezzék a lángokat. 


A károkkal további tájékoztatás után jelentkezünk.


Emberéletet is követelt már Szatmár megyében a tűz


Annak ellenére, hogy a hatóságok folyamatosan arra intik a lakosságot, ne égetés révén takarítsák le a kerteket és egyéb mezőgazdasági területeket, a rossz szokást nehéz kigyomlálni, és ennek sajnos néha súlyos ára van. Amellett ugyanis, hogy az engedély nélküli égetésért több tízezer lejes bírságot szabhatnak ki az illetékesek, sajnos emberéletek is odaveszhetnek. Egy héttel ezelőtt a Kányaháza községhez tartozó Avaslekencén történt szörnyű tragédia. Egy 75 éves lakos égetés révén szerette volna letakarítani a háza mellett található kertet, ám vélhetően az idős férfi egyedül nem tudta kordában tartani a lángokat, melyek végül felülkerekedtek. A férfi saját kertjében égett halálra.


Nem ez volt azonban egy egyetlen ilyen eset e hónapban. Ahogyan arról korábban beszámoltunk, március 5-én egy 77 éves, domahidai férfi is hasonló körülmények között sérült meg. Az idős férfi a kertjét égette volna le, ám a lángok végül kicsúsztak ellenőrzése alól, és fennállt a veszélye annak is, hogy továbbterjednek a közeli épületekre. A szóban forgó személy megpróbálta egyedül eloltani a tüzet, ám eközben olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy SMURD-rohammentővel kellett kórházba szállítani.


Március első felében egyébként országszerte több mint 1400, ellenőrizetlen tűz (avar, száraz növényzet, hulladék) miatti bevetésen vettek részt a tűzoltók, az ezek által érintett területek mérete pedig megközelítőleg 5000 hektár.




Helyszíni képek a hétfő esetről


Az égetők bukják a támogatást


Adrian-Ionuţ Chesnoiu mezőgazdasági miniszter pénteken arról számolt be, hogy Tánczos Barna környezetvédelmi miniszterrel közösen indítványozni fogják a tarlóégetésért járó szankciók szigorítását. Akik ugyanis a száraz növényzet felgyújtásával próbálják megtisztítani a területet, ártanak a biológiai sokféleségnek, és megsértik a jó mezőgazdasági és ökológiai állapotról szóló rendeletekben (GAEK) meghatározott szabályokat. 'Azok, akikről kiderül, hogy szándékosan gyújtották fel a tarlót, el fogják veszíteni az adott évre szóló támogatásukat' - jelentette ki.


Chesnoiu hozzátette, akinek mezőgazdasági területe van, amelyre uniós támogatást igényel, annak kötelessége vigyázni is a területre, és ha égni látja, akkor feljelentést kell tennie a rendőrségen. Azt is megjegyezte, nem tartja hihetőnek, hogy egy gazda területét más személy gyújtja fel, rossz szándéktól vezérelve. A mezőgazdasági miniszter figyelmeztette a termesztőket, hogy a vegetációégetéssel fontos tápanyagokat tesznek tönkre a földben, és leendő évek termését veszélyeztetik. 'Először még azt hiszik, hogy jól oldották meg a gyomirtás problémáját, nem kellett gyomirtót használniuk, de valójában ártanak maguknak, mert elveszítik a támogatást, és még a leendő termésnek is rosszat tesznek' - mondta a tarlóégetőkről Chesnoiu.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: